Príprava letných jedál neodolateľných už na pohľad

Jednou z radostí, ktoré nám leto prináša, je možnosť podávať čerstvé šaláty a najrôznejšiu letnú zeleninu v príjemnej atmosfére pokojných letných večerov. Vaše jedlo môže na stoloch doslova žiariť bez ohľadu na to, či chystáte večierok vo svojej jedálni, v zimnej záhrade alebo vonku na záhrade. Atraktívny vzhľad podávaného jedla sa vždy dá docieliť viacerými spôsobmi.

Nižšie uvádzame niekoľko jednoduchých tipov na atraktívne servírovanie, vďaka ktorým bude podávané jedlo vyzerať rovnako úžasne ako chutiť.

Podávajte letné jedlá, ktoré hýria pestrými farbami. Servírovanie jedál začína výberom vhodných receptov, preto vyberte také chody, v ktorých použijete zeleninu so živými farbami a zaujímavou kresbou a rôzne sezónne ingrediencie. Pre letné jedlá by mala byť typická červená, žltá a svieža zelená farba.

Pozrite si náš zoznam na letný nákup, na ktorom nájdete zeleninu, ktorá počas tejto sezóny dozrieva.

Neváhajte použiť ďalšie doplnkové farby. Každá z troch hlavných farieb (červená, žltá a modrá) najlepšie vynikne v kombinácii s ďalšou farbou, ktorá vznikne zmiešaním zvyšných dvoch farieb. Napríklad:

  • Červená farba sa dopĺňa zmiešanou modrou a žltou, čiže zelenou farbou.
  • Žltá farba sa dopĺňa zmiešanou červenou a modrou, čiže fialovou farbou.
  • Modrá farba sa dopĺňa zmiešanou červenou a žltou, čiže oranžovou farbou.

Červená a zelená predstavujú najjednoduchšiu farebnú kombináciu, s ktorou môžete pracovať. Skúste podávať šalát s paradajkami, mozzarellou a avokádom alebo jahody s kiwi s ozdobou z mäty ako osviežujúci dezert.

Ak chcete použiť kombináciu žltej a fialovej, skúste podávať mäkký syr s figami alebo šalát s červenou kapustou a sladkou kukuricou. Obzvlášť delikátnym spôsobom, ako nechať vyniknúť túto farebnú kombináciu, je servírovanie pudingu s maslovým chlebom a s lekvárom z malín alebo čiernych ríbezlí.

Na servírovanie jedál použite vhodný riad. Príliš ozdobené taniere môžu odvádzať pozornosť od samotného jedla, preto ho skúste podávať na jednoduchých bielych tanieroch, na ktorých jedlo dostatočne vynikne.

Nezabúdajte, že tanier je ako vaše maliarske plátno. Dávajte pozor, aby jedlo neviselo cez okraj taniera, no taniere nemali pôsobiť ani príliš prázdnym dojmom.

Ukladajte rôzne ingrediencie jednu cez druhú. Prísnym geometrickým tvarom sa môžete vyhnúť tak, že naukladáte ingrediencie na seba. Plátky paradajky môžete napríklad naaranžovať do elegantného vejára.

Používajte na tanieroch zaujímavé dekoračné prvky vyčnievajúce do výšky. Zaujímavú kompozíciu môže tanieri dosiahnuť, ak použijete dekoračné prvky s rôznou výškou. Obvykle stačí iba jednoducho naskladať na seba jednotlivé ingrediencie alebo použiť vhodné ozdoby. Takto priestorovo naaranžované jedlo na tanieri získa úplne nový ráz.

Ingrediencie aranžujte v nepárnych počtoch. Ukladanie ingrediencií po troch alebo piatich kusoch je na pohľad oveľa atraktívnejšie ako ich aranžovanie v párnych počtoch. Toto je jeden z najjednoduchších a zároveň najúčinnejších trikov, ktoré sa používajú pri servírovaní jedál.

Skúste ako dekoráciu použiť rôzne súbežné diagonálne čiary. Rovnobežné čiary dokážu vždy upútať pozornosť a táto technika je mimoriadne účinná hlavne na štvorcových tanieroch. Požadovaný čiarový efekt dosiahnete použitím napríklad mriežkového vzoru. Rôzne kontrastné čiary sa používajú napríklad pri servírovaní sushi a jednohubiek.

Zdobte všetko. Stačí jednoducho použiť nahrubo nasekaný petržlen na dusenom mäse, nejaké bylinky na šaláte alebo nastrúhanú čokoládu alebo drobné ovocie na dezerte. Maximálny efekt dosiahnete aj pri minimálnom úsilí.

Nebojte sa polievania. Nebojte sa často používať rôzne pretlaky, tekutú želatinu a majonézu pri podávaní chuťoviek a čokoládové polevy a husté omáčky na dezertoch – rôznym dekoratívnym polievaním svojim jedlám zaručene dodáte estetický vzhľad. Môže ísť o jednoduchý cikcakový vzor alebo vír, len nezabúdajte, že zdobenie je najjednoduchšie s hustejším omáčkami, ktoré si držia na tanieri tvar.

Nechajte sa pri zdobení jedál inšpirovať našou videopríručkou: