Ako počas vášho večera zažiť nefalšovanú atmosféru Španielska

Nie je zložité pochopiť, prečo sú tapas na celom svete také populárne – tieto malé porcie jedál sú ľahko stráviteľné, veľmi chutné a skvele sa hodia na každé letné posedenie. Keďže dnes v supermarketoch môžete nakúpiť rôzne iberijské špeciality, príprava vašich vlastných tapas v španielskom štýle je oveľa jednoduchšia než kedykoľvek predtým. Môžete pripraviť jednoduché tapas alebo môžete popustiť uzdu svojej fantázii. Ak chcete dosiahnuť uvoľnenejšiu atmosféru, môžete tapas servírovať v štýle tradičného bufetu.

ARANŽOVANIE

Tapas servírujte na pestrofarebnom riade, ktorý môžete doplniť farebnými servítkami (ideálne červenými a žltými), aby vytvorili typicky španielsku atmosféru.

Hlavnú dekoráciu môžete vytvoriť z dvoch priehľadných sklenených vázy rovnakého tvaru, pričom jedna z nich by mala byť o trochu menšia. Menšiu vázu naplňte svojimi obľúbenými pestrofarebnými kvetmi a potom ju vložte do väčšej vázy. Do medzery medzi vázami vložte plátky citróna alebo limetky – táto dekorácia nielenže poteší vašich hostí, ale zároveň aj príjemne osvieži vzduch citrusovou vôňou. Autentickú španielsku atmosféru sa vám podarí dosiahnuť, ak okrem citróna použijete aj červený grep. Výsledok tak bude imitovať španielsku národnú vlajku.

VLASTNÉ NÁPADY NA ARANŽOVANIE

Polovica zábavy pri príprave tapas je v tom, že len veľmi málo druhov tapas vyžaduje zložitú prípravu. Ostane vám tak dostatok času, ktorý môžete venovať aranžovaniu jedál. Nebojte sa preto experimentovať.

Môžete napríklad vytvoriť svoje vlastné ražniči s cherry paradajkami, kúskami mäkkého syra (výborne sa na to hodí aj syr „San Simon“ z Galície), paprikou, chorizom a ančovičkami, vedľa ktorého umiestnite pohár plný dlhých koktailových napichovadiel. Všetky ingredience môžete naaranžovať do malých misiek a na vylepšenie chuti do nich pridať ozdoby z petržlenu alebo kúsky papriky.

SANGRIA

O sherry sa hovorí, že stálo za vynájdením tapas, čo boli pôvodne tenké krajce chleba, ktorými sa v baroch prekrývali poháre. V dnešnej dobre je však oveľa modernejšou (a chutnejšou) voľbou sangria. Tradičná verzia z červeného vína je dostatočne známa, my však pre vás máme jednoduchý recept na svetlú Sangriu Blanca, ktorá vás počas letných večerov dokonale osvieži.

Pokiaľ sa však rozhodnete podávať španielsku Rioju alebo Tempranillo, nezabúdajte, že červené víno najlepšie chutí podávané vo veľkom pohári a po tom, čo bolo na 15 až 20 minúť nechané otvorené, aby sa zjemnila jeho chuť. Do väčšiny moderných umývačiek riadu môžete vložiť aj veľké poháre na víno, takže s prípravou žiarivo čistých pohárov na váš večierok nebudete mať žiadny problém.

HUDBA

Žiadny španielsky večer by nebol dokonalý, ak by na navodenie správnej atmosféry v pozadí nehrala španielska alebo latinskoamerická hudba – po dojedení tapas si môžete s priateľmi aj zatancovať! Nižšie pre vás uvádzame 10 najznámejších latinskoamerických skladieb, ktoré si môžete vypáliť na CD alebo pridať do zoznamu skladieb:

  1. Más Que Nada – Sergio Mendes
  2. Quimbara – Celia Cruz
  3. Llego La Banda – Spanish Harlem Orchestra
  4. La Camisa Negra – Juanes 
  5. La Tortura – Shakira
  6. Maestro – Salsa Celtica
  7. Guantanamera – Celia Cruz
  8. La Comay – Sonora Carruseles
  9. Hermano – El Timba
  10. Arrasando – Los Van Van