Plánovanie večierka: ako pripraviť úspešný večierok

Kľúčom k úspechu každého večierka je vždy jeho plánovanie, a to bez ohľadu na to, či chystáte posedenie iba s niekoľkými blízkymi priateľmi alebo veľké rodinné stretnutie. Vďaka dostatočnej príprave môže byť varenie jedál na párty oveľa menej stresujúce a vy si v pohode vychutnáte priebeh večera. Pripravili sme pre vás jednoduchý zoznam na pomoc pri plánovaní bezchybného večierka, ktorý vám počas celého priebehu neprinesie žiadne nemilé prekvapenie.

Drží niekto z hostí diétu? Pred zostavovaním jedálneho lístka si zistite, či niektorí z hostí nedržia diétu alebo neuprednostňujú nejaký konkrétny typ jedál. Takto predídete tomu, že budete musieť narýchlo a na poslednú chvíľu pripravovať vegetariánske jedlo alebo niečo vhodné pre alergikov.

Pozrite si našu stručnú príručku s najbežnejšími diétami, ktorá vám pomôže pri zostavení ponuky jedál.

Vyberte nosnú tému pre večierok. Nájdite nejakú relevantnú tému, ktorá vám pri plánovaní jedálneho lístka pomôže všetko pekne zladiť. Podávanie zložitých jedál z rôznych kútov sveta pravdepodobne zmätie chuťové kanáliky pozvaných hostí a nenájde u nich príliš priaznivú odozvu.

Veci zbytočne nekomplikujte. Naozaj nemá význam variť tri chody teplých jedál, ak máte stráviť čas namiesto s priateľmi ich prípravou. Ak sa chystáte podávať tri chody, venujte väčšinu svojej energie príprave hlavného chodu a pre predjedlo a dezert si vyberte nejaké jednoduché recepty – aj tie najjednoduchšie jedlá môžu byť po správnom naaranžovaní pohladením pre oko a vaši hostia ocenia nielen príjemné chvíle strávené spoločným rozhovorom, ale aj vaše fantastické jedlo.

Pripravte sa vopred. Uľahčite si život a pripravte si dopredu niekoľko užitočných vecí. Omáčky a studené dezerty si môžete pripraviť deň pred večierkom a zeleninu si ošúpte, nakrájajte a uložte na noc do nádoby s vlhkou kuchynskou papierovou utierkou. Ingrediencie, ktoré majú tendenciu strácať farbu (napríklad baklažán alebo avokádo), môžete pokropiť citrónovou šťavou alebo uskladniť celé ponorené v studenej vode, ktorá zachová ich čerstvosť.

Zostavte si časový plán s jednotlivými úkonmi a skúste podľa neho postupovať. Naozaj nie je nevyhnutné postupovať s vojenskou precíznosťou, ale takýto plán vám dobre poslúži ako základný harmonogram a vy tak nezabudnete na žiadne detaily ani sa nebudete zbytočne náhliť.

Spravte si generálku so svojou rodinou, pretože čím lepšie sa oboznámte s jednotlivými úkonmi, tým vyššiu sebadôveru budete mať v deň konania večierka. Takáto malá skúška vopred je užitočná hlavne vtedy, keď sa chystáte podávať zložité jedlá, ktoré ste pripravovali prvýkrát v živote. Je predsa len lepšie mať za pokusných králikov členov vlastnej rodiny ako hostí pozvaných na večierok.

Ak nakupujete ingrediencie u miestnych predajcov, nezabudnite si ich objednať vopred, aby ste ich na poslednú chvíľu nemuseli zháňať niekde inde. Nechcete predsa v deň konania večierka vojsť do mäsiarstva len preto, aby ste zistili, že je všetka jahňacina vypredaná.

Kontrola riadu. Nezabudnite v dostatočnom predstihu skontrolovať, či máte dostatok príborov a riadu pre všetkých pozvaných hostí a pred jeho naaranžovaním na stole sa uistite, že je žiarivo lesklý a bez škvŕn.

Majte plánovanie svojho večierka vždy pod kontrolou a používajte náš užitočný kontrolný zoznam prípravných úkonov: