Preskočiť na obsah
Ako na vodný kameň a škvrny v umývačke

AKO NA VODNÝ KAMEŇ A ŠKVRNY V UMÝVAČKE

Zistite, ako zabrániť tvorbe vodného kameňa vo vašej umývačke a zbaviť sa škvŕn a bieleho povlaku na riade. Pravidelnou údržbou predĺžite životnosť umývačky a budete si užívať perfektne čistý riad.

Možno ste už počuli, že žijete v oblasti, kde sa vyskytuje tvrdá voda. Tá môže na skle a iných povrchoch zanechávať škvrny a biely povlak a tiež spôsobovať usadzovanie vodného kameňa v umývačke. Čo teda presne tvrdá voda je a čo musíme urobiť, aby sme tieto nánosy a usadeniny z umývačky odstránili?

Co je tvrdá voda?

V niektorých oblastiach voda, ktorá vyteká z Vášho vodovodného kohútika, presakovala vápencovými a kriedovými horninami tvorenými uhličitanmi. Mäkká voda sa vyznačuje nízkym obsahom týchto zlúčenín, zatiaľ čo tvrdá voda obsahuje relatívne vysoké percento vápnika a horčíka a tiež ďalších minerálov. S tým síce nie je spojené žiadne zdravotné riziko, ale ako sme už uviedli, tvrdá voda môže spôsobovať škvrny a usadzovanie vodného kameňa, ako aj znižovať účinnosť umývacieho prostriedku.

Odstránenie škvŕn z tvrdej vody

Matné zakalené poháre, biely povlak na riade a usádzanie vodného kameňa môžu byť spôsobené tvrdou vodou. Proti tomu je možné použiť leštidlo Finish.

Leštidlo Finish

So škvrnami a povlakom od vody si ľahko poradí leštidlo Finish. Pri dodržaní nasledujúcich krokov sa bude riad lesknúť ako nový.

1. krok: Skontrolujte, či má Vaša umývačka vstavaný dávkovač tekutého leštidla. Obvykle sa nachádza v blízkosti zásobníka na umývací prostriedok.

2. krok: Nalejte do dávkovača leštidlo Finish. Pokiaľ Vám leštidlo kvaplo mimo dávkovača, utrite ho.

3. krok: Finish leštidlo sa dávkuje automaticky počas oplachovania vždy, keď pustíte umývačku.

4. krok: Odporúčame udržiavať zásobník leštidla vždy plný. Raz za mesiac ho skontrolujte a doplňte. Prípadne, ak na umývačke bliká červená kontrolka signalizujúca nízku hladinu leštidla, leštidlo doplňte.

Zabránenie tvorby vodného kameňa v umývačke

Vyššie uvedené postupy Vám pomôžu zbaviť sa usadenín tvrdej vody v umývačke. V prvom rade je však dôležité urobiť nevyhnutné opatrenia, aby sa tomuto usadzovaniu zabránilo. Najlepšie to dosiahnete pravidelným čistením umývačky riadu – stačí postupovať podľa nižšie uvedených jednoduchých krokov s použitím soli do umývačky Finish a čističa umývačky Finish.

Soľ do umývačky Finish

Doplnenie soli do umývačky Finish spravidla predchádza tvorbe usadzovania vodného kameňa v umývačke, pretože zmäkčuje vodu pritekajúcu do umývacieho priestoru.

1. krok: Soľ do umývačky je potrebné nasypať do zásobníka – špeciálneho filtru vo Vašej umývačke. Ten sa obvykle nachádza na dne umývačky, oproti dvierkam, ale pre istotu si to ešte overte v návode od výrobcu alebo v pokynoch na použitie.

2. krok: Na obale skontrolujte, koľko soli budete potrebovať. Na odmeranie a doplnenie soli do umývačky Vám môže poslúžiť odmerka alebo nálevka.

3. krok: Otvorte uzáver zásobníka a nasypte do zásobníka soľ.

4. krok: Po naplnení zásobníka ho uzavrite uzáverom.

5. krok: Nezabudnite soľ do umývačky pravidelne dopĺňať, pokiaľ si všimnete, že je jej v umývačke málo. Pri niektorých umývačkách pri nízkom obsahu soli bliká červená kontrolka. Keď k tomu dôjde, čo najskôr zásobník soli doplňte!

Čistič umývačky Finish

1. krok: Uistite sa, že je umývačka prázdna a okrem čističa nepoužívajte žiadny umývací prostriedok.

2. krok: Umiestnite fľašu čističa umývačky Finish dnom hore, pričom viečko ponechajte na fľaši (ale odstráňte z neho nálepku).

3. krok: Zavrite dvierka a zapnite program s najvyššou teplotou.

4. krok: Po dokončení umývacieho cyklu fľašu vyberte a vyhoďte do kontajnera na plasty. Vaša umývačka bude mať optimálnu účinnosť.

5. krok: Odporúčame používať čistič umývačky raz za tri mesiace. Pokiaľ umývačku zapínate často alebo Vás trápi nepríjemný zápach či umývačka začne zle umývať, čistič umývačky používajte v kratších intervaloch podľa potreby. Odstránenie škvŕn z tvrdej vody je dôležitou súčasťou údržby umývačky. Nielenže sa Váš riad a poháre budú krásne lesknúť, ale tiež tým predĺžite životnosť umývačky.