Preskočiť na obsah
AKO VYČISTIŤ UMÝVAČKU

AKO VYČISTIŤ UMÝVAČKU

Zistite, kedy a ako optimálne čistiť vašu umývačku a aké prípravky použiť, aby bol váš domáci pomocník ako nový.

Umývačku by ste mali čistiť pravidelne, aby sa nezanášala špinou, ktorá by mohla zablokovať dôležité časti zariadenia. Máte pocit, že umývačka neumýva tak dobre, ako by mala? Možno len potrebuje opäť vyčistiť. Ak chcete teda umývačku, ktorá vydrží dlhšie a riad aj poháre umýva tak kvalitne, že sa lesknú čistotou, je potrebné sa riadiť nasledujúcimi pokynmi.

Prípravky na čistenie umývačky

Pre účinné čistenie umývačky budete potrebovať kvalitný prostriedok na to určený. Použite čistič umývačky Finish, ktorý umývačku hĺbkovo vyčistí a odstráni mastnotu aj vodný kameň v ťažko prístupných častiach a potrubí. Výsledkom bude hygienicky čistá umývačka so sviežou vôňou. Čistič umývačky sa odporúča používať raz za štvrť roka. Pokiaľ však umývačku využívate naozaj často, prípadne začne zle umývať či zapácha, používajte čistič častejšie alebo podľa potreby.

Ako vyčistiť umývačku zvnútra?

Na vyčistenie vnútra umývačky použite čistič umývačky Finish a riaďte sa nasledujúcimi jednoduchými pokynmi:

  1. Vyprázdnite umývačku, aby v nej nič nezostalo.
  2. Vezmite fľašu čističa Finish, ale uzáver neotvárajte. Namiesto toho z viečka strhnite nálepku – pod ňou sa objaví vosková zátka.
  3. Vložte fľašu čističa umývačky uzáverom dole do príborového košíka alebo kamkoľvek do spodného koša na riad.
  4. Zavrite dvierka umývačky a pustite ju aspoň na 60 °C.
  5. Po skončení cyklu umývačku vypnite, fľašu vyberte a vyhoďte.

Ako vyčistiť vonkajšok umývačky?

Zatiaľ čo sa čistič umývačky postará o vnútro, iste budete chcieť, aby sa leskol aj jej zovňajšok. Dvierka a tlačidlá vyčistite pomocou handričky a horúcej mydlovej vody. Umývačka potom bude vyzerať na pohľad ako nová!

Ako často čistiť umývačku?

Spravidla odporúčame čistiť umývačku pomocou čističa umývačky Finish raz za tri mesiace. Avšak potreba čistenia sa prejavuje určitými signálmi:

  • nepríjemný zápach z umývačky
  • filter umývačky je zanesený zvyškami jedla
  • po skončení cyklu zostávajú na príboroch či porceláne zvyšky jedla alebo mastnoty
  • umývačka vo vnútri hrdzavie
  • v ostrekovacom ramene sú zvyšky jedla
  • umývačka sa upcháva

Upchaniu umývačky ľahko zabránite, pokiaľ väčšie zvyšky jedla vždy z tanierov pred ich vložením do umývačky zoškrabete. Nie je potrebné plytvať vodou na oplachovanie tanierov! Okrem bodov uvedených vyššie sú aj menej zjavné známky potreby čistenia, napríklad nánosy mastnoty alebo vodného kameňa v skrytých, avšak zásadne dôležitých častiach umývačky.

Správnym čistením umývačky v správny čas zaistíte údržbu jedného z najužitočnejších kuchynských spotrebičov. Vaša umývačka bude nielen fungovať optimálne, navyše budú riad a poháre po každom umytí žiariť čistotou.

Ak chcete umývačku udržiavať častejšie, môžete použiť kapsuly Finish na čistenie umývačky počas umývania. Používajú sa raz mesačne alebo pri umývaní obzvlášť mastného riadu. Kapsuly na čistenie umývačky počas umývania vyčistia umývačku a odstránia mastnotu, zatiaľ čo sa umýva riad. Nezabudnite však do umývačky pridať aj prípravok na umývanie riadu!

0:34
Videonávod: Čistenie umývačky