Preskočiť na obsah
AKO UMÝVAŤ SKLO V UMÝVAČKE

AKO UMÝVAŤ SKLO V UMÝVAČKE

Nikto nechce mať zašlé poháre, na ktorých je biely povlak, šmuhy a škvrny. Zistite ako na to, aby sa vaše poháre leskli ako úplne nové.

Poháre a ďalší sklenený riad patria k najčastejšie používaným predmetom v domácnosti a teda sa aj veľmi často umývajú v umývačke. V dôsledku častého umývania a vysokých teplôt sa však na skle môžu objavovať matné škvrny.

Zakalenie skla má dve hlavné príčiny, pričom obe sa prejavujú postupne. Prvá z nich je vodný kameň spôsobený tvrdosťou vody, druhou príčinou je korózia. Ochrana pred týmito dvomi rôznymi typmi zakalenia pri umývaní sklenených zapekacích mís či pohárov si vyžaduje rôzne prístupy.

Zakalené sklo a usadeniny spôsobené tvrdosťou vody

Pokiaľ žijete v oblasti s tvrdou vodou, v umývačke sa Vám môžu tvoriť minerálne usadeniny. Tvrdá voda môže pre umývačku predstavovať problém, pretože minerály v nej obsiahnuté môžu na pohároch a riade tvoriť matné škvrny. Tieto usadeniny, ako napríklad vodný kameň, priľnú na poháre a ďalší riad a vytvárajú na nich biely povlak. Proti pôsobeniu tvrdej vody vždy do umývačky doplňujte soľ a leštidlo. Soľ zmäkčuje vodu, zlepšuje účinok umývacích prostriedkov a bráni tvoreniu škvŕn z vodného kameňa, takže je potom riad žiarivo čistý. Leštidlo chráni poháre a zaisťuje ich lesk. Pre najlepšie umytie vždy používajte kvalitné umývacie prostriedky, napríklad Finish Ultimate All in 1, a spoločne s nimi aj soľ a leštidlo.

Ako predchádzať zakaleniu pohárov?

Tento typ zakalenia skla sa našťastie dá napraviť a dá sa mu tiež ľahko predísť, pokiaľ sa budete držať týchto zásad:

  • Pravidelne a dôkladne umývačku čistite pomocou čističa umývačky Finish, ktorý odstráni nepríjemné pozostatky po umývaní, ako je mastnota, nečistoty a vodný kameň, aby sa potom neusadili na Vašich pohároch.
  • Zaraďte do umývacieho programu leštidlo Finish, ktoré zaistí, že sa kvapky vody na povrchu riadu rozptýlia skôr ako uschnú a zanechajú po sebe vodný kameň.
  • Vždy do umývačky doplňte soľ Finish, ktorá zmäkčuje vodu a bráni vzniku usadenín vodného kameňa na pohároch.
  • Upravte teplotu v umývačke alebo skúste použiť iný umývací program. Niektoré umývačky majú špeciálne nastavenie pre sklo, prípadne je v rámci zvoleného programu možné ručne znížiť teplotu. Pri zníženej teplote by sa malo obmedziť aj zakalenie.

Korózia skla

Pokiaľ žijete v oblasti s mäkkou vodou, hrozí Vám zvýšené riziko korózie skla, čo je ďalšia príčina jeho zakalenia. Môže k nej však dôjsť kdekoľvek. Spôsobuje ju rad faktorov, od vystavenia horúcim podmienkam a nízkej kvality skla až po typ umývacieho prostriedku a dĺžku umývacieho programu. Preto používajte naše leštidlo, ktoré korózii bráni.

Ako zabrániť korózii skla v umývačke

Predĺžiť životnosť skla a zabrániť škvrnám na pohároch po umytí v umývačke je možné niekoľkými spôsobmi. Je však dôležité urobiť to skôr než sa korózia skla prejaví nezvratne:

  • Pri nákupe skla si overte, či ho môžete umývať v umývačke.
  • Lesk pohárov zachováte dlhšiu dobu, pokiaľ budete používať umývací prostriedok ako napríklad Finish Ultimate All in 1.
  • Ak máte zmäkčovač vody, skontrolujte, či nemáte nastavenie nastavené na príliš vysokú hodnotu.
  • Krehkejšie sklo umývajte pri nízkej teplote alebo s programom umývania skla.
  • Po skončení umývacieho programu umývačku otvorte, aby mohla unikať para. Moderné umývačky to riešia pomocou vstavaných ventilátorov. Než sklo z umývačky vyberiete, najskôr ho nechajte vychladnúť.

Toľko k príčinám a teraz si prečítajte niečo viac o tom, ako sa zakaleniu na obľúbených pohároch vyhnúť, než ku svojmu stolu pozvete veľkú návštevu.

Ako umývať poháre v umývačke

Poháre používame každý deň znovu a znovu, ale s každým umytím môžu viac matnúť. Ak chcete poháre zakaždým z umývačky vybrať žiarivo lesklé, prejdite si nasledujúce tipy.

  • Poháre vkladajte do horného koša, ďalej od ostatného riadu.
  • Najlepšie výsledky dosiahnete s leštidlom Finish, ktoré zabráni tvorbe škvŕn na pohároch, takže ich po skončení umývacieho programu nebude treba premývať a leštiť.

Po umytí je možné poháre ukladať dvomi spôsobmi – okrajom dole alebo hore. Ak stoja poháre dnom hore, neusádza sa v nich prach a ďalšie nečistoty. Pokiaľ ich však postavíme dnom dole, potom sa časť, z ktorej pijeme, nemôže kontaminovať z poličky a tiež sa znižuje riziko, že sa okraj pohára poškodí. Nedá sa nič robiť – v tomto prípade je voľba len na Vás.

Umývanie vínnych pohárov v umývačke

Umývanie pohárov na víno v umývačke je úplne bezpečné, pokiaľ do nej riad správne naskladáte. Ak je to možné, vkladajte vínne poháre do horného koša. Aby tam pre ne bolo dosť miesta, budete ho možno musieť posunúť dole. Dbajte na to, aby sa poháre vzájomne nedotýkali, pri nárazoch by mohli popraskať. Robustnejšie poháre (s hrubším okrajom a stopkou) je možné vložiť aj do spodného koša, musia však byť uložené bezpečne a ďalej od ostatného riadu. Rad moderných umývačiek má k dispozícii programy pre jemný riad alebo sklo. Nižšia teplota a menší tlak vody z trysiek sú na umývanie vínnych pohárov ideálne. Nezabudnite pridať leštidlo Finish proti škvrnám a zakaleniu. Aby Vám poháre dlhšie vydržali krásne lesklé, majte týchto pár jednoduchých tipov na pamäti.

0:26
Ako zabrániť zakaleniu pohárov z umývačky

Najčastejšie otázky 

Umývací prípravok musí zodpovedať systému čistenia Vašej umývačky. Prostriedky do umývačiek majú špeciálne zloženie, ktoré rozptýli zvyšky jedla a mastnoty a udrží ich v suspenzii, ktorú potom odstráni finálny oplach. Pri tom nevzniká takmer žiadna pena.

Najlepšie výsledky dosiahnete používaním prostriedku, ktorý odporúča výrobca Vašej umývačky.

*Finish je najviac predávanou značkou v kategórii automatického umývania riadu na základe hodnoty predaja v EÚ (okrem Cypru, Fínska, Luxemburska a Malty) v predchádzajúcom roku. Zdroj: Nielsen.

Nie! Oplachovanie je už minulosťou. A aj keď sa to v mnohých domácnostiach stále deje, je to len strata času a plytvanie vzácnym zdrojom [4.0.0].

Moderné umývacie prostriedky, ako napríklad Finish Ultimate All in 1 [1.1.1], obsahujú bieliace látky a enzýmy a výrobcovia umývačiek ich odporúčajú na použitie bez predumývania.

Bieliace látky čistia úporné škvrny, napríklad od čaju a kávy, zatiaľ čo enzýmy štiepia bielkoviny a škroby. Stačí zoškrabať z riadu väčšie zvyšky jedla do koša a vložiť riad do umývačky.

Tablety do umývačky obsahujú povrchovo aktívne látky, vďaka ktorým kvapalina, v ktorej sa rozpustia, účinnejšie odstraňuje a odplavuje mastné nečistoty. Ďalej tiež enzýmy (štepia škroby a bielkoviny), zmäkčovadlá (zmäkčujú tvrdú vodu [2.2.1]) a  bieliace látky.

Akonáhle tabletu vložíte do dávkovača umývacieho prostriedku, umývačka ju vo vode začne postupne rozpúšťať optimálnym tempom, aby sa z nej všetky zložky uvoľňovali do vody rovnomerne a dôkladne Váš riad umyli!

Prostriedky na umývanie riadu v umývačke je potrebné skladovať v suchu. Ak používate prášok, po každom použití starostlivo uzavrite jeho balenie, aby nezvlhol (a tiež aby sa nerozsypal). Rovnako ako všetky ostatné čistiace prostriedky aj umývacie prípravky skladujte mimo dosahu detí.

Leštidlo je potrebné, pretože:

  • zaisťuje, aby umytý riad bol lesklý a bez škvŕn
  • napomáha sušeniu

Soľ je potrebná, pretože:

  • chráni umývačku pred vznikom vodného kameňa
  • zmäkčuje vodu, ktorá potom lepšie umýva

Kombinované tablety ako FinishUltimate All in 1 alebo Finish Power All in 1 už soľ a leštidlo obsahujú. V oblastiach s vysokou tvrdosťou vody však odporúčame používať soľ a leštidlo zvlášť pre lepšiu ochranu umývačky a optimálne výsledky umývania.

Používanie tabliet do umývačky je veľmi ľahké. Odstráňte prípadný ochranný obal, vložte tabletu do dávkovača umývacieho prípravku na dvierkach umývačky, dávkovač uzavrite a zapnite umývačku – o zvyšok sa už postará technika a Finish! 

Podrobné informácie o používaní tabliet Finish [1.2.1] nájdete nižšie. 

Suchými rukami vyberte tabletu z balenia a vložte ju do dávkovača umývacieho prostriedku. Dbajte na to, aby dávkovač aj tableta boli suché – tableta by sa inak rozpustila predčasne.

Pevne uzavrite balenie so zvyšnými tabletami. Tablety chráňte pred teplom a vlhkom.

Naše tablety sú bezobalové (okrem tabliet Finish Classic) a sú vyrobené tak, aby svoj obsah uvoľňovali do vody postupne. Tablety preto neprepichujte a ani sa ich nepokúšajte rozbaliť.

Zavrite dávkovač umývacieho prostriedku a potom dvierka umývačky.

Dbajte na to, aby všetok riad bolo možné umývať v umývačke, pričom striebro ukladajte oddelene od nerezovej ocele.

Kovové predmety umývajte podľa pokynov výrobcu.

Zapnite umývačku. Optimálna teplota vody je 51 až 60 °C.

Pre dosiahnutie najlepších výsledkov sa tiež odporúča používať leštidlo Finish [1.5.2], po ktorom sa riad viac leskne a rýchlejšie schne (v porovnaní so samotným umývacím prostriedkom).

Či je nutné odstrániť plastový obal z tabliet závisí od konkrétneho zakúpeného výrobku. Nepísaným pravidlom je, že ak sú tablety balené samostatne, potom sa z nich plastový obal pred použitím odstraňuje. Ak je však tableta potiahnutá tenkým, priehľadným plastickým filmom, ten sa neskladá, pretože sa bezpečne rozpustí v priebehu umývania.