Preskočiť na obsah
AKO VYČISTIŤ UMÝVAČKU

FILTER V UMÝVAČKE A AKO HO ČISTIŤ

Zistite, kedy a ako optimálne čistiť vašu umývačku a aké prípravky použiť, aby bol váš domáci pomocník ako nový.

Hlavným účelom filtru v umývačke je chrániť čerpadlo pred upchaním alebo poškodením zvyškami jedla. Filter tiež bráni tomu, aby sa zvyšky včerajšej večere znovu neusadili na umytom riade. Hrá teda dôležitú úlohu a ak je správne udržiavaný a čistý, budú čisté, lesklé a bez škvŕn aj poháre a ostatný riad [2.1.2]. 

Ručné čistenie verzus samočistiace filtre

V umývačkách sa vyskytujú dva druhy filtrov: samočistiace a tie, ktoré sa musia čistiť ručne. Ktorý z nich v umývačke máte, zistíte v návode na použitie umývačky.

Samočistiace filtre fungujú tak, ako napovedá už ich názov – veľa údržby od Vás nevyžadujú, pretože sa v nich obvykle zvyšky nehromadia. Obsahujú totiž drvič, ktorý zvyšky jedla rozmelie a potom ich odplaví spoločne s vodou do odpadu. Ich nevýhodou však je, že práve kvôli mletiu pevných zvyškov sú výrazne hlučnejšie než filtre čistené ručne.

Naproti tomu je ručný filter v umývačke obvykle vybavený sieťkou, v ktorej sa zachytávajú zvyšky jedla – avšak tie z nej potom musíte odstrániť Vy. Sieťku je potrebné čistiť aspoň raz za mesiac (alebo aj častejšie, podľa toho ako často umývačku používate), inak sa v nej zvyšky jedla začnú hromadiť, zapáchať a narušovať obeh vody. To všetko, samozrejme, neprospieva výslednej čistote riadu z umývačky, a preto je potrebné sa ručne čisteným filtrom pravidelne venovať.

Ako najlepšie vyčistiť filter v umývačke ručne

Pravidelné čistenie filtru v umývačke je zásadné pre jej správne fungovanie. Stačí dodržiavať nasledujúce jednoduché pokyny:

  1. Umývačku úplne vyprázdnite a vyberte z nej spodný kôš.
  2. Nájdite filter (mal by vyzerať ako krátka valcová rúrka), pootočením ho uvoľnite a opatrne vyberte z umývačky. Filtre mávajú dve časti: rúrku a pod ňou plochý filter. Ten je tiež potrebné vybrať.
  3. Filter prepláchnite pod tečúcou vodou a vymyte z neho všetky viditeľné nečistoty. Prípadný vodný kameň a tuhé zvyšky môžete odstrániť staršou, mäkkou hubkou s trochou prostriedku na umývanie riadu. Postupujte však opatrne, aby ste nepoškodili sieťku filtru.
  4. Potom filter vložte späť do umývačky a pootočením ho zaistite v správnej pozícii.

Ako spoznáte, že by ste mali filter čistiť častejšie

Pretože je filter v umývačke schovaný pod spodným košom na riad, ľahko zabudnete, že by sa mal pravidelne čistiť. Pokiaľ si však všimnete nižšie popísané javy, berte to ako znamenie, že máte filter v umývačke vyčistiť:

  • viditeľný nános zvyškov vo filtri
  • voda správne neodteká
  • nepríjemný až odporný zápach
  • viditeľné zvyšky alebo škvrny od jedla na riade, skle a príboroch aj po umytí
  • zvyšky jedla v ostrekovacom ramene

Čistenie filtra ide ľahko a rýchlo a je dobré ho vykonávať aspoň raz mesačne. Našťastie platí, že pokiaľ z riadu pred vložením do umývačky zvyšky jedla zoškrabete, nebudete musieť filter čistiť tak často. Každopádne však môžete pravidelné čistenie filtru spojiť s celkovým čistením umývačky. A presne na tento účel slúži čistič umývačky Finish.